Aloe vera este o planta originara din Africa de Sud, Madagascar si peninsula Arabica si este cunoscuta cu mii de ani in urma, datorita beneficiilor aduse organismului. Mediul de creste al acestei plante este in zonele subtropicale, dar se poate adapta si la temperaturi scazute. In trecut egiptenii au numit aloe vera “planta nemuririi”, iar in zilele noastre este cunoscuta pentru efectele sale benefice impotriva muscaturilor de insecte, vanatailor si arsurilor. In plus, poate fi un remediu si impotriva bolilor de piele, taieturilor si ulceratiilor (in cazul personelor bolnave de diabet). In momentul de fata se fac nenumarate cercetari cu privire la actiunea acestei plante impotriva unor boli momentan incurabile precum SIDA, cancer si tuberculoza.

Este demonstrat ca aloe vera este un foarte bun aliat impotriva acneei, are actiuni benefice asupra caderii parului, calmeaza tusea, vindeca icterul, are efect purgativ, are capacitatea de a distruge virusurile, ciupercile si bacteriile si este un bun analgezic. In industria cosmetica aloe vera este de o importanta majora. Exista nenumarate produse cosmetice care au in compozitie si aloe vera. Mai mult, este demonstrat ca aloe vera este un inamic al imbatranirii premature. De asemenea, este foarte utila pentru tratarea unor boli precum psoriazis, arsuri, taieturi etc. La randul lor, gelul si sucurile de aloe vera au efecte antiinflamatorii, calmante si hidratante.

Tratamente cu Aloe Vera

Datorita beneficiilor, din punct de vedere medical, aceasta planta este folosita de secole, iar in zilele noastre este cunoscuta la nivel global. Deoarece are in compozitie enzime, vitamine, aminoacizi, glicoproteine, proteine si minerale, aloe vera poate fi folosita cu succes sub forma de cura. In plus contine si mucopolizaharide, substante cu actiuni favorabile asupra infectiilor. In urma studiilor s-a demonstrat ca aloe vera contine peste doua sute de substante diferite, toate foarte benefice pentru organism. Aloe vera are si efecte laxative. Specialistii spun ca sucul amar extras din frunzele plantei sunt un foarte bun laxativ.

Curele cu aloe vera benefice pentru:

- vindecarea ranilor – majoritatea gelurilor cu aloe vera au in compozitie oxid de polietilena. Datorita acestei substante gelurile cu aloe vera vor grabi vindecarea ranilor si, mai mult, accelereaza recuperarea femeilor insarcinate care suporta interventii chirurgicale ginecologice.

- psoriazisul – in acest caz se utilizeaza crema hidrofila cu aloe vera.

- leziuni tegumentare – pentru a vindeca aceste leziuni, specialistii recomanda utilizarea plantei de aloe vera. In plus, este demonstrat ca aceasta planta are actiuni benefice impotriva cancerului la san.

Frunzele acestei plante sunt carnoase, au marginile in forma de dinte de fierastrau, iar in zona centrala se gaseste o tulpina care se termina in flori. Acestea au o culoare galbena spre rosu si o forma cilindrica. In functie de sol, planta poate ajunge la o inaltime de pana la 120 de centimetri, iar greutatea va fi intre 700 si 1500 de grame. Dupa plantare, aloe vera are nevoie de 3-4 ani pentru a se maturiza si, tot atunci, se va si recolta. Frunzele se recolteaza cate 3-5 de pe fiecare planta, fara ajutorul unui utilaj special (doar manual).

De retinut

Desi se intampla destul de rar, unele persoane pot fi alergice la aloe vera, motiv pentru care, inainte de a incepe o cura cu aceasta planta, trebuie sa cereti sfatul unui specialist. Se poate intampla ca anumite sucuri de aloe vera sa contina substante laxative, din cauza prelucrarii necorespunzatoare, care, in exces, pot provoca dezechilibre electrolitice. Tot din cauza acestor substante laxative, sucul de aloe vera nu este recomandat persoanelor cu sindrom de colon iritabil, persoanelor care sufera de boli gastrointestinale, colita, diverticuloza, apendicita, obstructie intestinala, dureri de stomac, hemoroizi sau ulcere. De asemenea, in cazul in care luati medicamente impotriva artmiei nu se va consuma aloe vera sau suc de aloe vera.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Aloe vera, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Pagini similare