Inca din cele mai vechi timpuri, canepa era utilizata atat in scopuri medicale cat si in domeniul constructiilor. Aceasta planta mai este cunoscuta si sub denumirea de canabis, iar in momentul de fata se fac nenumarate studii, la nivel global, cu privire la efectele benefice pe care le poate avea impotriva cancerului si chiar SIDA. Din pacate, Romania, care inainte de 1989 era cea mai mare producatoare de canepa din Europa, astazi a ajuns sa fie unul dintre importatorii cei mai “umili”. Legile din tara noastra nu permit consumul sau cultivarea acestei plante pe motiv ca este un drog. Bineinteles ca nu putem accepta legalizarea drogurilor rezultate din canepa precum marijuana sau hasis, dar nici nu putem sa trecem cu vederea peste proprietatile acestei plante. De asemenea, in ciuda faptului ca nu afecteaza functiile creierului, canepa nu ar trebui sa fie consumat in stare libera.

Cum ne putem da seama care canepa este nevinovata, industriala, si care este interzisa?

De “nevinovatia” acestei plante ne putem da seama dupa concentratia de tetrahidrocannabinol (THC). De exemplu, soiurile industriale trebuie sa aibe cel mult 0,3 concentratie de THC in frunze si inflorescenta. De asemenea, acestea se dezvolta in soiuri dese, au tulpina dezvoltata si sunt plante masculi. Poate nu stiati, dar in alte tari canepa industriala este folosita cu succes la fabricarea hartiei, motiv pentru care este considerata o sursa de oxigen si de stabilitate a climei. In urma unui studiu realizat in Statele Unite ale Americii s-a demonstrat ca un pogon de canepa poate produce hartie cat patru hectare de padure.

In schimb, marijuana este o planta femela obtinuta din doua varietati de canabis si anume “Cannabis Indica” si “Cannabis Sativa” are o concentratie mult mai mare de THC, are o inflorescenta mai bogata si tulpina mai mica. Pana in anul 1989, Romania era una dintre fortele Europei, in ceea ce priveste productia de canepa industriala. Pentru a va face o idee, doar in judetul Arad se cultiva 10000 de hectare de canepa. In ziua de astazi, Romania nu mai are aceeasi medie de productie anuala, motiv pentru care se aprovizioneaza din import. Acelasi lucru se intampla si cu rosiile, bananele, merele etc. Totusi, si in tara noastra se mai cultiva canepa, dar in cantitati infime si in avantajul altor tari. Ce facem noi pentru a produce hartia necesara? Taiem padurile!

Uleiul de canepa presat la rece este de o importanta majora pentru organism !

Uleiul de seminte de canepa este cunoscut de peste 3000 de ani i.H. si era folosit impotriva inflamatiilor de la nivelul pielii. Pe langa beneficiile pe care le aduce pielii, acest ulei este si un foarte bun diuretic, laxativ si este foarte eficient impotriva limbricilor. Ceea ce il face foarte util pentru organism sunt cei trei acizi grasi esentiali si anume Omega 3, Omega 6 si Omega 9. Specialistii spun ca in doar doua saptamani de utilizare acest ulei va actiona benefic impotriva durerii neuropatice, sclerozei multiple, dar si in alte afectiuni neurologice. In plus, consumul acestui ulei are actiuni pozitive si in cazul sindromului Gilles de la Tourette. Acest sindrom este, de fapt, o maladie a psihicului in care persoana bolnava prezinta ticuri verbale si motorii, iar uleiul de canepa nu face altceva decat sa imbunatateasca functiile cognitive si sa reduca frecventa ticurilor.

Ultimele studii au scos la iveala ca uleiul de canepa este benefic si in cazuri precum traumatisme craniene si ischemie cerebrala. Datorita actiunii bronhodilatoare, atat semintele, cat si uleiul de canepa sunt de mare ajutor impotriva astmului bronsic. Dupa cum am precizat mai sus, se fac nenumarate studii cu privire la actiunile acestei plante asupra bolilor canceroase si SIDA. Pe baza ultimelor rezultate, specialistii spun ca uleiul de canepa are capacitatea de a preveni efectele secundare ale chimioterapiei si mareste durata de viata a bolnavilor. La fel ca vitaminele, acizii grasi esentiali trebuie sa-i asimilam din mancare. Ei bine, uleiul de seminte de canepa este unic in ceea ce priveste continutul de acizi grasi esentiali Omega 3 si Omega 6 in raport magic de 3:1.

De ce raportul 3:1 este considerat magic?

Deoarece acest raport este vital. Putem spune ca este o nevoie naturala a organismului. Specialistii spun ca un dezechilibru dintre Omega 3 si Omega 6 poate favoriza aparitia unor boli precum cancer, diabet, boli de inima, artrita, sau afectiuni ale pielii. De fapt, acest ulei joaca rolul unui “vaccin” nutritional sau a unui aliment protector.

Alte beneficii ale uleiului de canepa:

- este o sursa deloc de neglijat de clorofila
- constituie o adevarata bogatie de vitamina E
- fata de restul uleiurilor vegetale, acesta este cel mai bogat in grasimi polinesaturate (grasimi bune)

Pentru a va bucura de efectele benefice ale acestui ulei, specialistii recomanda consumul a cel mult 15 ml pe zi. Uleiul de canepa are un gust si un miros placut, motiv pentru care poate contribui cu succes la prepararea salatelor, pastelor, pestelui etc. Mai mult, poate fi combinat si cu alte uleiuri utilizate in mod traditional.

Afectiunile care raspund cel mai bine la tratamentul cu ulei de canepa

O serie de studii au fost facute pe aceasta tema, iar rezultatul a fost unul deloc surprinzator. S-a demonstrat ca acest ulei este deosebit de eficient in cazuri precum afectiuni respiratorii, dermatite, psoriazis, acnee, lupus cutanat, arsuri, patologii gastrointestinale, afectiuni vasculare, chisturi ovariene, sindromul premenstrual si menopauza (in aceste cazuri beneficiile sunt datorate continutului de Acid Gamma-Linoleic – AGL), convulsii, perturbari de limbaj, autism la tineri si multe altele. In cadrul acestor studii s-a mai aratat ca uleiul de canepa este bogat in magneziu, o substanta minerala indispensabila organismului.

Actiunile uleiului de canepa impotriva trombozei, diabetului, cancerului, osteoporozei si ulcerelor varicoase

Pentru toate aceste boli, specialistii recomanda sa se consume zilnic 2-3 lingurite de ulei de canepa. Astfel administrat, acest ulei are capacitatea de a reduce oboseala si crampele musculare (afectiuni specifice diabetului zaharat de tip II). De asemenea, prin administrarea acestui ulei in cantitatile recomandate se vor calma si celelalte complicatii provocate de diabetul zaharat: neuropatia diabetica, micro si macro angiopatia, riscurile de infarct vascular, trombozele etc. In ceea ce priveste cancerul, uleiul de canepa, odata ajuns in organism, va suplimenta acizii grasi favorizand astfel incetinirea formarii acestor boli. In cazul osteoporozei, uleiul de canepa este foarte eficient datorita continutului de acizi grasi. Acestia ajuta organismul sa asimileze cantitatile necesare de calciu si contribuie la intarirea sistemului osos.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.2/5 (5 votes cast)

Canepa si uleiul de canepa, 4.2 out of 5 based on 5 ratings

Pagini similare