Pepenele verde

Desi pepenii verzi sunt disponibili aproape pe tot parcursul anului, apogeul lor incepe odata cu luna iunie. Acest fruct este alcatuit in mare parte din apa, la care se adauga antioxidanti, saruri minerale si vitamine. Pana in anul 1996, pepenele verde nu prezenta un mare interes pentru cercetatorii in domeniu. In acel an, cercetatorii au descoperit importanta pepenului verde si anume ca este foarte bogat in betacaroten. Betacarotenul este o substanta capabila sa redea frumusetea pielii, o intinereste si are un rol important in procesul de refacere a celulelor. Pe langa aceasta substanta, pepenele verde contine vitamina C, vitamina A, vitamina B6, este hidratant, diuretic, vitaminizant, energizant si depurativ. Vitamina B6 din alcatuirea acestui fruct ajuta la formarea hemoglobinei, a glucidelor si a lipidelor, iar cantitatea mare de vitamina C intareste, intr-un mod natural, sistemul imunitar al organismului. Compusii azotati (Alloaminele C6, C9) din pepenele verde absorb foarte repede in prima treime a duodenului, ceea ce rezulta ca, intr-un mod indirect, scade colesterolul.

Dupa spusele cercetatorilor, Alloamina C6 (intalnita doar la pepenii verzi) interactioneaza la nivel hepatic cu compusii de metabolism proteic, iar rezultatul este o “armata” care elimina excesul de colesterol din sange. Pentru a va lamuri in privinta capacitatii pepenelui verde de a elimina colesterolul trebuie sa va spun ca o cura de 1500 g de pepe verde, zilnic, pe o perioada intre 18 si 22 de zile va reduce la normal colesterolul, chiar si in cazurile dietelor bogate in grasimi. Curele anticolesterol cu pepene verde au un procent foarte mare de reusita, dar asta consta si de sfaturile medicului.

Cromul absorbabil descoperit in pepenele verde este foarte important pentru buna functionare a organismului, in special pentru tiroida si medulosuprarenale. In urma consumului de pepene verde, riscul de boli ginecologice sau dermatice vor fi mai scazute deoarece, odata ce a-ti mancat acest fruct, temporar, pH-ul pielii se modifica ( intr-un interval de 70-80 minute ). In alcatuirea pepenelui verde intra si licopenul ( pigment natural care da culoarea fructului ). Acesta este un antioxidant foarte puternic care ajuta in lupta impotriva bolilor cardiace sau a cancerului. Datorita continutului mare de vitamina C, pepenele verde poate inlocui foarte multe fructe printre care se numara si portocala. De asemenea, pepenele verde, fiind bogat in potasiu, are un rol important in stabilizarea tensiunii arteliare si reducerea stresului. In alcatuirea sa, pepenele verde are un procent de 90 % apa la care se adauga saruri minerale si proteine, fara colesterol sau alti compusi, ceea ce il face perfect pentru cure de slabit.

Datorita vitaminei A si a substantei betacaroten, pepenele verde imbunatateste vederea, in special pe timp de noapte. Este interesant de stiut ca in medicina populara, in cazuri de litiaza renala, trebuiesc consumate foarte multe lichide si sa se incalzeasca rinichii. O metoda de curatare a rinichilor se realizeaza cu o baie calda de seara (cand bioritmul rinichilor si al vezicii urinare este mai activ), dupa care se mananca o felie de pepene verde. Aceasta cura se face pe o perioada de 7 zile, iar daca rezultatele intarzie sa apara, cura se repeta inca 1-2 saptamani. Gustul impecabil al pepenele verde se poate simti si daca il consumati murat. Pepenii verzi se mureaza in felul urmator: se aleg fructele de marime medie, se spala, se inteapa in cateva locuri, se pun in butoi, iar peste ei se pune o saramura. Saramura este preparata din 400 g apa si 1.2 kg zahar. Se acopera cu teasc peste care se pune o greutate, iar dupa o perioada de 3 zile, butoiul se pune la rece. Pepenii se mureaza in termen de 3 saptamani.

 

Pepenele galben

Fiind bogat in minerale si vitamine, in special cele din complexul B, pepenele galben reprezinta necesarul de vitamine si minerale de care organismul are nevoie. Biochimistii, in urma unor cercetari recente, au constatat ca pepenele galben contine unele substante nou descoperite care reda echilibrul  glandelor cu secretie interna. Unul dintre principalele beneficii ale pepenelui este ca ajuta glanda tiroida, adica in cazul hipotiroidiei obliga celulele secretoase sa fabrice hormoni, iar in cazul hipertiroidiei blocheaza eliberarea tiroxinei.

Pe langa faptul ca ajuta organismul are si un gust dulceag, racoritor si este preferatul celor care tin la silueta. Cura de pepene galben se tine timp de 15-20 zile, dar fara a exagera astfel ca o cantitate zilnica aproximativa nu trebuie sa depaseasca 2 kilograme. Este indicat sa se consume dimineata pe stomacul este gol, deoarece ajuta la digestie. Desi pare uimitor, 1 kilogram de pepene galben consumat de dimineata si un altul consumat la pranz sau putin mai tarziu te scapa de senzatia de foame specifica celor care tin cure de slabit. Bineinteles nu trebuie sa mancam doar pepene, il putem combina si cu alte alimente usoare si sanatoase cum ar fi carnea de pui, peste, iaurtul, ouale fierte, fasole verde si altele asemanatoare.

Ca multe alte fructe are si un uz extern. Se aplica miez de pepene galben pe arsurile usoare sau pe alte inflamatii ale pielii si totodata se poate folosii si pentru revitalizarea tenului. Din acest motiv este foarte apreciat, in special de femei.

Primii care s-au bucurat de acest minunat fruct au fost cei din Asia Centrala si Orientul Apropiat, dar cu timpul cultivarea acestora a devenit foarte cunoscuta si in Europa. Pepenele galben este un fruct care iubeste lumina si caldura, dezvoltandu-se bine la temperaturi cuprinse intre 18-23 grade C noaptea si 26-32 grade C ziua. Inainte de a fi plantate in sere sau livezi este necesar producerea rasadurilor cu viata de 35-45 de zile. Modul in care se serveste pepenele galben este variat.  Se poate manca atat crud, impreuna cu struguri negri sau capsuni, cat si asociat cu alte delicatese cum ar fi tortul de pepene galben, serbetul de pepene galben etc. De asemenea, foarte cunoscuta este si inghetata de pepene galben.

Desi contine multe vitamine si este un fruct benefic organismului uman, pepenele galben, este interzis suferinzilor de diabet. Motivul este ca pepenele are un continut ridicat de glucide care ar putea influenta nivelul de zahar din sange, dar cosumat cu moderatie acesta nu are alt efect negativ.

Pepenele galben este foarte bun si pentru copii. Acestia il pot consuma de la varsta de 8 luni sau chiar 6 luni. Pentru alegerea pepenelui cel mai potrivit pentru micut se face o incercare cu degetul pe coaja acestuia pentru a observa eventualele lovituri care afecteaza gustul. Poate nu stiati, dar un alt secret pentru ca pepenele sa ramana gustos este ca nu  se pastreaza la frigider, chiar daca a fost taiat.

Exista mai multe soiuri de pepene galben, dar cele mai intalnite sunt turchestan, comoara ungariei, cantalup si titus care nu se deosebesc prea mult, dar difera prin felul in care sunt cultivate si prin felul in care arata.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.9/5 (7 votes cast)

Ce nu stiati despre pepenele verde si pepenele galben, 3.9 out of 5 based on 7 ratings

Pagini similare