Cedrul este cunoscut sub denumirea stiintifica de “Cedrus”, provine din familia Pinaceae si este cunoscut pentru beneficiile oferite organismului. Pe piata mondiala, uleiul de cedru a fost intotdeauna scump, motiv pentru care cererile de ulei nu au fost niciodata satisfacute pe deplin. S-a descoperit ca extractele din ace de cedru erau folosite sub forma de comprese, cu cateva mii de ani in urma. Mai mult, uleiul de cedru era adaugat in compozitia constructiei templelor deoarece se credea ca prin proprietatile antimicrobiene templele erau mereu curate si ferite de infectii. Cateva cuvinte gasim si in Biblie despre cedru unde este caracterizat ca fiind un copac vindecator. In ziua de astazi, pe teritoriul Europei, exista cateva sute de hectare de cedri. Specialistii au demonstrat ca intr-o padure de cedri se dezvolta un climat special, favorabil fructelor, ciupercilor, ierburilor folositoare si faunei.

Nucsoarele cedrului ( fructele ) constituie o bogatie de proteine, glucide, lipide, vitamine si microelemente. Din fructele cedrului se poate obtine si un ulei, ulei care de multe ori este comparat cu cel de masline. In zona de provenienta ( Siberia ), cedrul este cunoscut sub numele de arborele painii. De asemenea, datorita calitatii si a prelucrarii usoare, din arborii de cedru se pot face: mobila, obiecte pentru bucatarie, usi si structura de rezistenta a unei case. Una din calitatile lemnului de cedru este ca, de exemplu, daca aveti un dulap alcatuit din lemn de cedru, moliile nu se pot atinge de haine deoarece nu suporta mirosul acestuia. Lemnul de cedru nu este folosit doar pentru mobila, obiecte de bucatarie etc. El mai are intrebuintari si in industria creioanelor si este materialul de baza in fabricarea pianelor si chitarelor. Lemnul de cedru are in alcatuire fitoncide, substante care distrug orice fel de microorganisme patogene. Mai mult, acest lemn indeparteaza orice specie de insecte. Se stie ca in salile de operatie densitatea bacteriilor de pana la o mie pe metrul cub este permisa, ei bine, daca salile de operatie ar fi fost construite din lemn de cedru, bacteriile s-ar fi redus cu pana la 200-300 pe metrul cub. Exista zvonuri care spun ca in trecut germanii au facut o oferta negustorilor siberieni care parea de nerefuzat. Oferta consta in cumpararea de ulei de cedru, insa se impunea o conditie. Uleiul de cedru trebuia sa fie transportat in butoaie de lemn de cedru. Acest lucru i-a impiedicat pe siberieni sa bata palma cu germanii deoarece butoaiele de cedru erau vandute de catre germani unor fabrici de instrumente muzicale. Astfel scoteau dublu fata de pretul cu care cumparau uleiul.

Compozitia chimica si efecte terapeutice

Piotr Simon Pallas, un naturist al Academiei de Stiinte din Sankt Petersburg spunea despre mugurii de cedru ca, alaturi de cei de pin au proprietati balsamice si sunt foarte eficienti pentru tratarea scorbutului. Uleiul de cedru contine proteine care, la randul lor, au in alcatuire 19 aminoacizi dintre care, mai mult de jumatate, sunt vitali. De asemenea, uleiul de cedru are in compozitie vitamina A, vitamina care ajuta la buna crestere a organismului uman. Mai mult, acest ulei are capacitatea de a stabiliza sistemul nervos central si datorita continutului de vitamina B si D ajuta la refacerea tesutului pielii. In urma studiilor s-a demonstrat ca samurii ( mamiferi carnivori cu blana pretioasa ) nu se pot reproduce daca hrana lor nu are in alcatuire si nuci de cedru. Se stie ca uleiul de peste este foarte bogat in vitamina P. Ei bine, uleiul de cedru are de trei ori mai multa vitamina P decat uleiul de peste. Pentru organism, vitamina P este foarte importanta. De ce? Pentru ca este formata din acizi grasi care au capacitatea de a reduce colesterolul prevenind astfel formarea de grasimi pe peretii vaselor sangvine. Alte studii au demonstrat ca uleiul de cedru are compozitia chimica identica cu cea a citaminelor umane. Citaminele sunt medicamente care au in alcatuire aditivi biologic activi, substante bogate in minerale, vitamine si microelemente. Specialistii spun ca uleiul de cedru nu trebuie sa intre in contact cu unelte metalice deoarece in acest mod acizii grasi nesaturati se vor transforma in acizi grasi saturati, reducand astfel proprietatile uleiului.

Administrarea terapeutica a uleiului de cedru

Exista mai multe moduri de administrare, insa cel mai cunoscut si eficient este de a se consuma o lingurita de ulei de cedru, inainte de masa cu aproximativ o ora, de 2-3 ori pe zi, pe o perioada de opt saptamani. Mai multe persoane cu diferite boli precum gastrita, ulcere, cancer stomacal si astenie au fost supuse unui tratament cu ulei de cedru. Dupa incheierea tratamentului, aceste boli au fost aproape vindecate.

Nucsoarele de cedru in medicina populara

In medicina populara rusa, nucsoarele de cedru erau cunoscute ca fiind un tratament eficient impotriva mai multor boli. In Siberia, populatia folosea nucsoarele de cedru impotriva depunerilor de sare. De altfel, un alt tratament din medicina populara era consumul de tincturi alcoolice de nucsoare de cedru. Acestea se administrau zilnic, iar rezultatul era de obicei avantajos. Mai mult, nucsoarele de cedru erau folosite si pentru vindecarea abceselor. Miezul fructelor se transforma in pasta care era pusa pe locul cu pricina dupa care se bandaja. Aceasta pasta nu doar ca prevenea infectia, ci grabea si vindecarea. Pulberea de nucsoare si taratele de cedru erau folosite pentru baile de curatare. Aceste bai actionau benefic asupra pielii, tratand-o. Artrita reumatioda si guta erau tratate cu nucsoare intregi de cedru: se punea vodca peste nucsoare, se lasa o saptamana la macerat, se strecura si se consuma pe o perioada de 4-8 saptamani. Coaja de cedru in vodca era un tratament eficient impotriva problemelor auditive. Fiind bogata in taninuri, coaja nucsoarelor de cedru actioneaza foarte benefic pentru organism. Se administreaza sub forma de decoct ( 2-3 linguri la pahar ). Specialistii spun ca miezul nucsoarelor ar trebui sa fie in meniul zilnic al copiilor si al adolescentilor deoarece ajuta la dezvoltarea mentala si fizica a acestora. Mai mult, in perioada de maturizare consumul de miez de nucsoare este esential. Pe langa ajutorul pe care il ofera la dezvoltarea mentala si fizica a copiilor, miezul nucsoarelor de cedru contribuie la intarirea sistemului imunitar si a mecanismelor de aparare a organismului.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Cedru, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Pagini similare