Planta erbacee anuala, numita si chimion roman, ale carei seminte aromate, sunt uscate si utilizate in gastronomie, la fabricarea lichiorurilor si in medicina. Pentru aceleasi scopuri se folosesc si chimenul, numit si chimion de pasune si chimionul negru, de la care se folosesc semintele. Chimionul are o aroma puternica, intepatoare si gust amarui. Chimionul stimuleaza apetitul si are proprietati digestive. Chimenul se foloseste in gastronomie intreg sau sub forma de pudra, ca aromatizant pentru branzeturi, mezeluri, paine si prajituri, precum si la prepararea unor lichioruri, cum este Kummel. Din tinctura de chimen cu vin, se obtine un aperitiv digestiv de buna calitate, preparat din 3 g de chimen, lasat la macerat timp de 5 zile in 100 ml de vin (doze: un paharel , dupa fiecare masa).
Semintele de chimen au, datorita aromei si gustului placut, foarte multe intrebuintari in arta culinara: cine nu cunoaste delicioasa supa cu chimen a bunicii? sau sale-urile si covrigeii cu chimen? La noi, in Austria, in Boemia, in Elvetia si multe tari din Europa, cartofii cu chimen sunt un deliciu in fiecare bucatarie. De asemenea varza murata la care s-a adaugat chimen, unele sortimente de branzeturi cu chimen si multe alte exemple pot contribui la imaginea adevarata pe care o are acest condiment ieftin si la indemana tuturor. De fapt gustul placut pe care il da chimenul la alimentele enumerate mai sus, are un efect deosebit pentru sanatatea noastra: calmant pentru stomac, afectiuni ale intestinelor, combate anemia, chimenul are un efect binefacator in tratamentul bronsitelor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Chimenul, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Pagini similare