Capsunul este o planta cunoscuta pentru fructele sale care sunt deosebit de gustoase si aduc o multime de beneficii pentru organism.
In ciuda tuturor zvonurilor, daca se tine cont de cerintele minime, cultura capsunilor nu este foarte dificila. Plantele din care provin capsunile au o inaltime de aproximativ 40 de cm si se pot cultiva in gradini, intre pomi, pe terenuri foarte umbrite etc. In ultimul timp apar tot mai multe reclame despre soiuri de capsuni care pot depasi un metru jumatate in inaltime, ceea ce este adevarat.

In urma incrucisarii dintre speciile de capsuni, horticultorii au obtinut plante hibride care se dezvolta foarte repede si produc multe fructe. Desi cultivarea acestor plante hibride pare destul de tentanta, este mai bine sa mergeti pe varianta soiurilor productive clasice deoarece nu sunt supuse interventiilor chimice. Stolonii se planteaza in prima si a doua luna a primaverii.

Pe acestia ii puteti achizitiona de la firmele specializate (in cazul in care doriti o cantitate mai mare de stoloni) sau din magazinele mari. In cazul in care v-ati hotarat sa cumparati stoloni este bine sa alegeti soiurile si hibrizii cei mai productivi. De altfel trebuie sa aveti in vedere un amanunt care de multe ori este tratat cu nepasare: in fiecare an apar pe piata soiuri noi de capsuni care, spre deosebire de cele vechi, au cerinte usor diferite in cultura. De exemplu, exista soiuri de capsuni care nu se pot dezvolta in zone umbrite, iar altele au nevoie de tratamente speciale in primul an de la plantare.

Din punct de vedere al pamantului pe care se planteaza, acesta trebuie sa fie foarte fertil si imbogatit cu material organic (gunoi de grajd). De asemenea, trebuie sa fie arat sau sapat adanc, iar cand faceti asta veti pune si materialul organic. De exemplu, in cazul in care doriti sa plantati capsuni pe o portiune de zece metri patrati ar fi suficient 3-4 boabe de material organic. In tara noastra capsunii se planteaza in orice regiune, insa se dezvolta mai bine in zona sudica.

Capsunul trebuie udat periodic, motiv pentru care daca nu dispuneti de sistem de stropire va trebui sa il udati zilnic, dimineata sau seara. Retineti faptul ca aceste plante nu tolereaza seceta, dar nici apa in exces deoarece poate provoca boli nedorite. Totodata, nu trebuie uitat faptul ca aceste plante trebuie sa se cultive in functie de dimensiunea gradinii. Spre exemplu, daca dispuneti de un strat mic de un metru latime si cinci metri lungime ar fi bine sa plantati capsunii pe strat, la o distanta de 30 de cm sau doua randuri de plante pe lungimea de cinci metri.

In cazul in care dispuneti de un spatiu mai mare este bine sa alegeti varianta cultivarii pe randuri deoarece se pot ingriji mai usor si puteti pasi fara sa afectati planta. Exista multe persoane care planteaza capsuni in ghiveci, la bloc, iar in acest caz va trebui sa dispuneti de ghivece mari care sa aiba cel putin 25 mm in diametru.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.9/5 (36 votes cast)

Cultivarea capsunilor, 2.9 out of 5 based on 36 ratings

Pagini similare