Hrisca este cunoscuta in termeni stiintifici sub denumirea de “Fagopyrum esculentum”, este o planta ierboasa ce poate atinge o inaltime de pana la 60 cm si face parte din familia Polygonaceae. Hrisca a fost introdusa in mod eronat in familia cerealelor, motiv pentru care multe persoane o asociaza cu cerealele. Hrisca este originara din zona Asiei de unde, odata cu trecerea timpului, a devenit cunoscuta si in Europa. Atat in tari precum Franta, Rusia si Polonia, dar si in partea nordica a tarii noastre, hrisca este foarte cunoscuta. In nordul Romaniei, in Bucovina, aceasta este un ingredient important pentru prepararea sarmalelor, dar si a altor specialitati locale.

Tratamente

Diabet de tip II
In urma cercetarilor s-au scos in evidenta avantajele consumului de hrisca in ceea ce priveste diabetul de tip II. Consumul acestor fructe favorizeaza nivelul normal de glucoza din sange, chiar si in conditiile unui mic exces al consumului de hidrati de carbon. Alte studii cu privire la eficienta hriscai asupra diabetului au demonstrat ca fata de produsele care sunt alcatuite din faina alba, cele cu hrisca au capacitatea de a scadea nivelul zaharului din sange.

Boala canceroasa
In anul 2008, pe baza unor studii mai amanuntite, cercetatorul american George Ingett spunea despre fructele de hrisca ca au proprietati antimutagene si antitumorale. Aceste proprietati sunt datorate fibrelor, vitaminelor, compusilor fenolici si oligoelementelor care au capacitatea de a scade probabilitatea aparitiei bolilor canceroase precum cancer gastric, colo-rectal, esofagian si pulmonar. Este recomandat sa se consume hrisca impreuna cu cereale de cel putin patru ori pe saptamana.

Boli ale creierului: Alzheimer
Alte studii au demonstrat ca prin consumul de hrisca se previne degenerarea celulelor sistemului nervos si se stimuleaza circulatia cerebrala scazand astfel sansele de imbolnavire cu Alzheimer. Este recomandat consumul a cel putin 300 g de hrisca saptamanal. Specialistii spun ca datorita rutinei si colinei care intra in alcatuirea fructelor de hrisca, acestea au capacitatea de a stimula sistemul nervos jucand rolul unor adevarate medicamente.

Litiaza biliara
In urma studiior s-a aratat ca consumul de hrisca are actiuni foarte benefice asupra litiazei biliare. Studiile s-au realizat pe un anumit numar de femei care aveau aceasta boala si a durat 16 ani, timp in care acestea consumau regulat hrisca cu cereale, iar rezultatele au fost mai mult decat pozitive.

Accident vascular
Hrisca este foarte bogata in rutina si polifenoli, substante care actioneaza foarte benefic asupra vaselor de sange. Impotriva accidentelor vasculare se recomanda consumul a cel putin 50 de grame de hrisca pe zi.

Hipertensiune
In cazul persoanelor care sufera de hipertensiune le este recomandat ca, in special primavara si vara, sa consume hrisca fiarta sau cruda. Ceea ce o face benefica impotriva hipertensiunii este un principiu activ numit colina.

Ischemie cardiaca
Hrisca are in alcatuire flavonoide, principii care au capacitatea de a stopa evolutia ichemiei cardiace. Datorita acestor flavonoide poate fi folosita si ca adjuvant in tromboflebita. Impotriva ischemiei cardiace se va consuma hrisca cruda sau fiarta, de patru ori pe saptamana.

Contraindicatii

In ceea ce priveste hrisca, nu exista contraindicatii. Totusi, pentru a va obisnui cu gustul este recomandat sa incepeti sa o consumati mai intai in cantitati mici, dupa care veti mari doza.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (5 votes cast)

Hrisca (Fagopyrum esculentum), 4.6 out of 5 based on 5 ratings

Pagini similare