Datorita formei sale, fructul kaki este foarte asemanator cu rosia, iar culoarea acestuia variaza de la galben spre portocaliu rosiatic. Se cunosc doar cinci specii ale acestui fruct:
-   Diospyros digyna ( Mexic )
-   Diospyros discolor ( Filipine )
-   Diospyros lotus ( partea vestica a Asiei si sud-estul Europei )
-   Diospyros virginiana ( America de Sud )
-   Diospyros kaki ( i se mai spune si “Marul din Orient”. Este cel mai cultivat si mai cunoscut fruct din specia sa, originar din China )

China este cea mai mare producatoare de kaki, insa in ultima vreme, Brazilia si Coreea sunt tot mai interesate de acest fruct. Arborele din care provin fructele are acelasi nume ca si acestea ( kaki ), creste greu si are o intaltime de zece metri ( uneori depaseste aceasta inaltime ). Fructul acestui arbore are o forma plata, alteori alungita, dar cel mai des intalnim forma rotunjita. Cand ajunge la maturitate, fructul de kaki are invelisul galben-orange ( pentru cele mai multe soiuri ). Pulpa acestui fruct cel mai des este galben portocaliu, insa poate fi si rosiatica sau rosu-maro. Fructele de kaki sunt foarte rar consumate uscate, acesta fiind un motiv pentru care industria alimentara nu a pus foarte mare accent pe ele.

Fructele de kaki contin o substanta numita tanina care favorizeaza proprietatile antioxidante ale fructului. Efectul antioxidant variaza in functie de soi. Prin consumul de kaki se poate reduce riscul bolilor cardiovasculare, a unei game variate de tumori, a diabetului si a hipertensiunii. De asemenea, frunzele de kaki sunt foarte benefice organismului, in special pielii. Din frunzele de kaki se obtine un ceai care ajuta organismul si reduce efectul de imbatranire a pielii. Fructele de kaki sunt destul de rezistente la frig ( cel mult -15 grade celsius ), insa la vanturi puternice cedeaza in special vara sau toamna cand fructele sunt bine coapte astfel ca greutatea fructelor si viteza vantului pun o presiune foarte mare pe acesta, de cele mai multe ori rupandu-l. Pamantul unde se planteaza copacul de kaki trebuie sa aiba un sol fertil si sa fie bine drenat, in ciuda faptului ca se poate adapta si terenurilor argiloase.

Kaki se multiplica prin altoire. Altoirea se face pe Diospyros lotus din simplul fapt ca aceasta este mai rezistenta la ierni geroase sau veri caniculare. Un alt motiv pentru care se altoieste pe Diospyors lotus este ca nu produce lastari de baza. La noi in tara acestui fruct i se mai spune si “ Arborele vietii “. Fructul se consuma singur, insa din el se mai pot prepara ceaiuri, dulceturi sau gemuri. Fructul de kaki este foarte bogat in vitamine si substante minerale, iar pentru a va face o idee, consumul unui fruct de kaki este egal cu consumul a doua sau trei portocale. Este interesant de stiut ca acest fruct este cunoscut inca din vechime, iar datorita gustului sau inegalabil a primit numele de “ Hrana a Zeilor “. Fructul de kaki a fost preluat de japonezi, iar acestia i-au dat denumirea de “ Planta cu 7 virtuti “ deoarece este bogata in vitamina C, antioxidanti si saruri minerale precum potasiu ( care este foarte benefica pentru controlul contractiilor musculare si a presiunii arteriale ).



style=”display:inline-block;width:300px;height:250px”
data-ad-client=”ca-pub-6437813426150165″
data-ad-slot=”7158931930″>

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.6/5 (39 votes cast)

Kaki, fructul zeilor, 4.6 out of 5 based on 39 ratings

Pagini similare