In trecut fructul de papaya nu era foarte cautat, insa odata cu aflarea beneficiilor sale, acesta a devenit unul dintre cele mai cautate fructe exotice. Gustul sau este asemanator cu al caiselor si a pepenelui galben. Papaya provine din zonele tropicale ale Americii Centrale si a Americii de Sud. Acest fruct este bogat in substante minerale precum fier, calciu, magneziu, potasiu, dar si vitamine precum vitamina A, vitamina E si vitamina C. Este bine de stiut ca fructul de papaya, comparativ cu kiwi este mai bogat in vitamina C si are continut de beta-caroten mai mare decat al morcovului. De asemenea, in alcatuirea acestui fruct intra si unele enzime care au caracter digestiv si antiinflamator. In industria cosmetica fructele de papaya sunt foarte apreciate datorita continutului de vitamina A. Cosmeticele care au in alcatuire fructe de papaya sunt destinate in special pentru indepartarea ridurilor, hidratarea pielii si reimprospatarea acesteia.

papaya 2Fiind un foarte bun antioxidant, fructul de papaya previne cancerul, intarzie semnele de imbatranire, detoxifiaza organismul si in acelasi timp il hidrateaza si ii da energie. Este bine de stiut ca fructul de papaya suprima secretia de progesteron la femei, facandu-l un bun contraceptiv. O mare parte a femeilor din regiunile sarace ale Indiei si Pakistanului folosesc acest fruct pentru inlaturarea unei posibile sarcini. Semintele fructului de papaya au un gust iute si se folosesc in loc de piper. Este important de stiut ca aceste seminte sunt antiinflamatorii ( reduc infectiile ) si analgezice ( reduc durerea ). O cura cu seminte de papaya presupune consumul acestora ( mestecare si inghitire ) dupa fiecare masa pe o perioada de o saptamana. Fiind foarte bogat in vitamina C precum si in alte enzime, fructul de papaya grabeste vindecarea ranilor. Avand in alcatuirea sa beta-caroten, papaya imbunatateste vederea, previne cancerul de piele si arsurile solare. De asemenea, datorita continutului de fier, papaya este un remediu impotriva anemiei feriprive.

Pe plan mondial, acestui fruct i se mai spune si mamao, pepene de copac, pawpaw sau lechoza. Arborele din care provin aceste fructe se numeste Carica papaya si apartine familiei Carica. Tulpina acestuia atinge intre cinci si zece metri inaltime, iar frunzele sunt asezate in varful trunchiului. Partea inferioara a trunghiului este plina de semne lasate de frunzele si fructele vechi. Este bine de stiut ca, in alcatuirea sa, papaya contine o enzima foarte importanta numita “ papaina “. Aceasta ajuta la digestia proteinelor, ceea ce o face aproape identica cu pepsina ( enzima organismului uman care ajuta la digestia alimentelor ).

papaya 3Este recomandat ca dupa mese grele ( carne, carnati, carne tocata etc ) sa mancam o papaya deoarece, datorita papainei, vom digera mai usor toate aceste feluri de mancare. De asemenea, cercetatorii au afirmat ca papaina are un rol important in regenerarea tesuturilor sau a coloanei vertebrale. Un alt atuu al fructului de papaya este ca are grija de plamani. In urma cercetarilor, s-a dovedit ca fructele care au in alcatuire vitamina A (cazul fructului nostru) sunt foarte bune pentru plamani. Papaya este foarte benefica barbatilor datorita enzimei arginina care are rolul de a imbunatati circulatia sanguina in zona organelor genitale.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (8 votes cast)

La ce este bun papaya?, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

Pagini similare