Litchi sunt fructe originare din China, iar in trecut, acestea erau cunoscute sub denumirea de “ fructele iubirii “. Se spune ca in urma cu doua mii de ani, in tara de provenienta, un print al dinastiei Tang a reusit sa o seduca pe regina cu ajutorul unui cos plin cu fructe de litchi. In China, acest fruct se tine conservat in zahar, insa acum, mai nou, se poate gasi in stare proaspata in toate tarile lumii. Fructele de litchi, deoarece au forma unor cirese, li se mai spune si “cirese chinezesti”. Coaja acestor fructe se desface usor, miezul este alb si dulce, iar in mijlocul acestuia se afla samburele care nu trebuie mancat. Fructele de litchi sunt recomandate pentru consum, mai ales in perioada rece a anului, atunci cand suntem expusi la raceli si gripe.

Fructele de litchi sunt o sursa excelenta de vitamine, in special vitamina C si sunt sarace in calorii. Pentru a va face o idee, aceste fructe, din punct de vedere al vitaminelor, sunt comparate cu fructele din clasa citricelor, iar din punct de vedere al caloriilor, o suta de grame de fruct este echivalentul a 60 de calorii. Pe langa continutul mare de vitamina C, fructele de litchi au o cantitate deloc neglijabila si de vitamine din complexul B. Complexul de vitamine B din alcatuirea fructelor de litchi sunt responsabile cu buna functionare a sistemului neuromuscular.

De asemenea, vitamina B9 din familia de vitamine B ajuta la refacerea celulelor. In medicina traditionala chineza, litchi este cunoscut pentru calitatile sale benefice impotriva durerilor de cap. Nu in ultimul rand, fructele de litchi au in alcatuire fibre. Acestea stimuleaza absorbtia substantelor nutritive si ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Mare atentie cand cumparati fructe de litchi. Pentru un procentaj cat mai mare de vitamine si fibre, fructele trebuie sa aiba coaja roz spre rosu. Fructele de litchi mai putin coapte vor avea coaja maro, insa in ciuda acestui lucru, fructul va avea acelasi gust dulceag. Cea mai mare tara cultivatoare de litchi este China urmata de Vietnam, Cambodgia, Pakistan, India, sudul Japoniei, Bangladesh, California, Hawaii, Florida, sudul Africii si Australia. Fructul de litchi este rotund si usor alungit, are diametrul de pana la cinci centimetri si are coaja flexibila. Fructele de litchi se folosesc in salate de fructe, inghetate, dar si la garnituri pentru fripturi.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (3 votes cast)

Litchi, 4.0 out of 5 based on 3 ratings

Pagini similare