Ouale de gaina sunt un aliment intalnit in toata lumea si sunt cunoscute pentru gustul oferit si pentru continutul de vitamine si substante nutritive. De asemenea, ouale de gaina fac parte din aproape toate retetele prajiturilor si torturilor. In momentul de fata specialistii fac nenumarate studii pentru a arata cu exactitate beneficiile consumului de oua la micul dejun. Se spune ca ouale consumate la micul dejun sunt cea mai sanatoasa masa. Inca de la inceputul zilei, prin consumul de oua, organismul va asimila vitaminele si mineralele de care are nevoie pe parcursul zilei. In plus, ofera o senzatie de satietate de durata. Alte studii au demonstrat ca ouale ajuta colesterolul “bun” si are efecte benefice asupra inimii.

Mai mult, s-a descoperit ca in compozitia oualelor de gaina se gasesc doua tipuri de substante, printre care si triptofan, substante cu proprietati puternic antioxidante. De asemenea, sunt foarte bogate in proteine, acid folic, vitamina A, vitamina B6, aminoacizi, calciu, fier, fosfor si potasiu. Au un rol important in fixarea calciului in organism si au capacitatea de a elimina toxinele din ficat. Totodata, ouale de gaina au capacitatea de a stimula memoria si favorizeaza formarea de celule noi. Din punct de vedere al caloriilor, trebuie sa va spun ca o suta de grame de ou de gaina este echivalentul a 143 calorii, 12.6 proteine, 9.5 lipide si 0.8 carbohidrati. Nu in ultimul rand, ouale de gaina au in compozitie si colina care este de mare ajutor in ceea ce priveste dezvoltarea creierului fatului. Pe baza studiilor s-a demonstrat ca doua oua contin aproximativ 250 mg de colina, adica jumatate din necesarul zilnic recomandat femeilor insarcinate.

De retinut

Desi aduc o multime de beneficii organismului, atat ouale de gaina, cat si cele de prepelita, rata sau curca nu trebuie sa se consume in exces. De asemenea, anumite oua pot fi infectate cu diferite bacterii care pot fi responsabile de salmonella sau toxiinfectii alimentare. Din nefericire, nu ne putem da seama daca un ou contine microbi responsabili de aparitia salmonellei deoarece, ca si cele sanatoase, oul infectat are acelasi gust si acelasi miros. Totusi, specialistii au descoperit ca daca sunt preparate bine din punct de vedere terminc, salmonella poate fi combatuta. De asemenea, daca preferati ouale fierte nu aveti niciun motiv de teama in ceea ce priveste salmonella. Insa, ouale fierte au si ele dezavantajul lor si anume ca in cazul in care sunt fierte prea mult pot fi responsabile de indigestie. Este demonstrat faptul ca ouale fierte prea tare se digera in aproximativ trei ore, in timp ce ouale fierte, moi, se pot digera in maxim cinci minute.

Oule de prepelita

Atat carnea cat si ouale de prepelita aduc foarte multe beneficii organismului. In urma studiilor s-a demonstrat ca fata de oul de gaina, cel de prepelita are in compozitie cu aproximativ de opt ori mai mult fier, de cinci ori mai mult fosfor, de sase ori mai multa vitamina B1 si de 15 ori mai multa vitamina B2. In plus, oul de prepelita are un continut foarte bogat si de vitamine (A, D si E), dar si de calciu, sulf, zinc si potasiu. Mai mult, ouale de prepelita au proprietatea de a revitaliza organismul, contribuie la buna functionare a inimii, actioneaza benefic asupra aciditatii gastrice, sunt un aliat puternic in cazul bolilor de rinichi sau ficat, contribuie la buna functionare a creierului si intaresc sistemul imunitar. Unii specialisti spun ca oul de prepelita are si efecte benefice impotriva alergiilor.

Aceste efecte constau in diminuarea cantitatii unor anticorpi din organism responsabili de aparitia reactiilor alergice. De asemenea, pe baza studiilor s-a aratat ca ouale de prepelita au actiuni benefice in perioada pre si post natala, dar si dupa efectuarea interventiilor chirurgicale si radioterapiilor. In plus, aceste oua sunt recunoscute pentru capacitatea de a intarzia efectele imbatranirii si contribuie la formarea unor neuroni din sistemul nervos central, la copii. Este cunoscut faptul ca in orice terapie alimentatia este foarte importanta, iar specialistii spun ca ouale de prepelita nu aduc actiuni negative asupra organelor interne (de exemplu sa oboseasca ficatul, rinichii sau pancreasul), din contra, sunt un produs natural, ceea ce le face foarte utile pentru orice organism uman. Ele se asimileaza in organism in functie de nevoia acestuia, fara a-i produce efecte negative. Studiile au demonstrat ca multe dintre efectele favorabile ale oului de prepelita se datoreaza lipsei colesterolului si continutului ridicat de proteine, motiv pentru care ouale de prepelita sunt singurele oua dietetice. Pe langa continutul ridicat de proteine, acestea mai contin si o serie de glucide care nu aduc efecte negative in cazul persoanelor de diabet sau alte boli in care glucidele sunt interzise. In plus sunt bogate si in lipide, lecitine, aminoacizi esentiali si factori antialergici. Nu in ultimul rand, s-a demonstrat ca ouale de prepelita mai contin doua substante capabile sa refaca celulele si sa curete vasele sanguine de depunerile de colesterol.

Bolile impotriva carora ouale de prepelita sunt foarte benefice

Studiile au demonstrat ca pe baza unor cure cu oua de prepelita se refac organele slabite din cauza suprasolicitarii, se imbunatateste functionarea cordului si se trece cu o oarecare usurinta de stres si epuizare, dupa interventii chirurgicale. De asemenea, in cazuri precum boli de rinichi, ficat, oftalmologice, ORL si biliare, specialistii recomanda cura cu oua de prepelita. Mai mult, alte studii au aratat ca in urma unei cure cu oua de prepelita celulele nervoase vor fi protejate si se va mari capacitatea de memorare. In plus, pe langa aceste beneficii, ouale de prepelita contribuie foarte mult si la tratarea astmului bronsic, TBC-ului, rinitei alergice, eczemelor, alergiilor, hipercolesterolemiei si impotentei sexuale.

Cum se face o cura cu oua de prepelita?

Cura cu oua de prepelita se recomanda in raport cu varsta si cu boala. In fiecare dimineata, ouale se beau cu galbenus cu tot, pe stomacul gol. Ouale se pot amesteca cu miere, insa aceasta trebuie sa fie in cantitati foarte mici. Inainte de a repeta cura se face o pauza de 20 de zile, in cazul copiilor de 8-12 saptamani. Ouale de prepelita se vor consuma proaspete, cu o vechime de cel mult o zi, motiv pentru care, inainte de a incepe o cura trebuie sa va asigurati ca ouale nu sunt vechi.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (4 votes cast)

Ouale de gaina si ouale de prepelita, 4.8 out of 5 based on 4 ratings

Pagini similare