- Cescutele de ceai sau de cafea, oricat de bine ar fi spalate, pastreaza de mai multe ori urme de impuritati in arcul coditelor sau in diferite reliefuri decorative. Acestea se pot curata foarte usor, daca se infasoara putina vata la capatul unui bat de chibrit, se umezeste cu alcool medicinal si se freaca apoi locurile patate, pana cand se curata.

- Paharele de cristal se curata perfect, daca se spala cu apa calduta in care s-au dizolvat doua lingurite de otet si una de sare grunjoasa. Se agita de mai multe ori solutia respectiva in pahar, apoi se clateste sub jet de apa rece.

- Dupa ce se spala, paharele mai delicate sau mai pretioase se aseaza la scurs pe un servet de bucatarie impaturit, pentru a proteja gura paharului de o eventuala ciobire. Apoi se sterg cu un prosop uscat, pentru a le lustrui.

- Vasele de portelan se curata cu apa calda si detergent de vase, dupa care se limpezesc cu apa rece din belsug.

- Vasele de pamant (lut ars) se spala cu apa calduta in care au fost adaugate doua linguri de otet.

- Vasele de tuci capata un luciu frumos, daca sunt frecate cu o jumatate de ceapa cruda dupa ce au fost bine spalate.

- Viata vaselor emailate se poate prelungi, daca, inainte de a fi intrebuintate, se ung cu ulei de buna calitate, se incalzesc la foc domol pana dispare complet stratul de grasime si apoi se sterg in interior cu o panza de in sau de canepa uscata.

- Zmaltul vaselor este foarte sensibil la socurile mecanice, dar si la cele termice. Din acest motiv, nu trebuie sa se toarne apa rece intr-o oala zmaltuita supraincalzita si nici sa fie asezata pe un foc viu o oala abia scoasa din frigider. Chiar daca zmaltul nu sare imediat, el se va degrada in timp, desprinzandu-se in fragmente mici care se vor incorpora in mancare, devenind foarte daunatoare sanatatii.

- Cojile de cartofi pot fi de folos la curatarea tartrului de pe vasele in care se fierbe permanent apa. Se umple vasul cu apa, se adauga 1-2 cesti de otet si se lasa sa fiarba in clocot. Se goleste vasul si se freaca cu o perie de sarma. O parte din tartru se va desprinde. Se pune apa cu otet, din nou, in vas si se adauga cojile de cartofi. Se lasa sa fiarba cateva minute, dupa care se freaca din nou cu peria de sarma restul de tartru, vasul ramanand curat.

- Petele de pe vasul de teflon se pot indeparta daca se fierb in el, 15 minute, o cana de apa cu doua linguri de praf de copt. Dupa limpezire, vasul trebuie uscat, si, apoi, uns cu putin ulei de gatit.

- Vasele de aluminiu isi vor recapata stralucirea, daca se fierb in ale, timp de cateva minute, coji de mere sau cateva frunze de spanac. Apoi se spala bine cu detergent lichid de vase.

- Paharele cu picior se spala intotdeauna intr-un lighenus de plastic, asezat in chiuveta, pentru a nu fi lovite accidental de peretii chiuvetei. In felul acesta sunt mai bine protejate sa nu se sparga. In lighenus, se pun unul cate unul, nu toate o data.

- Oalele arse sau cu mancare lipita se curata mai usor daca sunt lasate peste noapte umplute cu apa rece, in care s-a dizolvat o lingura de sare. Daca a doua zi nu se curata perfect, se pune putin detergent de vase in oala, diluat cu apa, si se fierbe 10 minute.

- Cestile sau farfuriile din portelan vechi se spala cu apa calduta, si nu fierbinte, pentru a evita craparea lor.

- Vesela din portelan fin se spala imediat dupa folosire, deoarece resturile de mancare intarita pot strica portelanul.

- Oalele din email, care s-au innegrit, trebuie fierte intr-o solutie slaba de lesie si, apoi, clatite cu apa curata.

- Vasele emailate, nu se introduc fierbinti in apa prea rece, deoarece smaltul poate crapa sau poate sari. Din acelasi motiv, vasele emailate nu se pun uscate direct pe foc.

- Calcarul depus pe vasele smaltuite  se curata cu otet fierbinte.

- Vasele din aluminiu se curata perfect cu o felie de mar sau de cartof crud.

- Pentru a nu rugini, cratitele din metal se spala dupa intrebuintare cu lesie calda, sau detergent, se clatesc bine si se usuca imediat. Se pastreaza la loc uscat, dupa ce au fost unse cu putin ulei. Nu se pastreaza cu capac deoarece pot rugini.

- Cratitelor smaltuite le sare smaltul daca sunt puse direct pe flacara puternica, imediat ce au fost scoase din frigider.

- Inainte de ”prima” folosire, cratita trebuie sa fie ”coapta” pentru a deveni mai rezistenta. Pentru aceasta, se spala cu lesie, se clateste, se unge cu putin ulei si apoi se incinge in cuptor cateva ore.

- Vasele din aluminiu se spala doar cu burete de plastic pentru a nu fi zgariate.

- Vasele din aluminiu care s-au innegrit isi recapata stralucirea daca se fierb intr-o solutie usor acidulata (cu cateva linguri de otet), cu 2-3 mere acre sau cu putina zeama de lamaie.

- Formele de tabla pentru cozonaci sau prajituri nu ruginesc, daca, dupa curatare, se ung cu unt (ulei), se invelesc in pergament si apoi se tin in cuptor un sfert de ora, la temperatura moderata.

- Vasele din cupru vor fi din nou stralucitoare, daca se freaca cu un amestec de sare, otet si faina (incantitati egale), dupa care se clatesc cu apa fierbinte si se usuca perfect.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pagini similare