Uleiul de arahide este extras din fructele unei plante cunoscuta in termeni stiintifici sub denumirea de “Arachis hypogaea“. In ziua de astazi, atat arahidele, cat si uleiul extras din acestea sunt foarte apreciate pentru efectele benefice aduse organismului. Ultimele studii au aratat ca India si China sunt cele mai mari producatoare de ulei de arahide, urmate de Statele Unite ale Americii. Desi ocupa doar locul trei, in Statele Unite ale Americii se consuma foarte des, atat ulei de arahide, cat si arahide. Foarte putine persoane cunosc acest detaliu, insa, in trecut uleiul de arahide era o sursa de combustibil a motorului Diesel. Acest ulei are o textura matasoasa, o culoare galbena si are punctul de ardere mare (232 grade Celsius), motiv pentru care poate fi folosit cu succes la prajeli. De asemenea, acest ulei poate fi folosit sub forma de ingredient la prepararea sosurilor reci si maionezelor.

Mod de pastrare: Depozitarea acestui ulei se face in locuri intunecoase, reci si uscate. In cazul in care nu a fost deschis niciodata, acesta se poate pastra aproximativ un an, insa daca a fost deschis se va tine cont de indicatiile de pe ambalaj. La temperaturi de -5 grade Celsius uleiul de arahide va ingheta, insa nu trebuie sa va speriati! Se poate dezgheta in apa calduta. In plus, prin congelare si decongelare nu i se vor afecta proprietatile. Presat la rece, uleiul de arahide are o aroma mai puternica si ofera un gust aparte preparatelor. Spre deosebire de punctul de ardere al uleiului de arahide, cel presat la rece arde la 160 grade Celsius.

In ceea ce priveste valoarea nutritionala, uleiul de arahide are in compozitie 47% acizi grasi mononesaturati, 32% acizi grasi polinesaturati si 21% acizi grasi saturati. Sunt cunoscute doua tipuri de ulei de arahide: unul de culoare deschisa care este folosit in majoritatea tarilor, iar in SUA si Marea Britanie este cunoscut sub denumirea de “groundnut oil” si al doilea tip de ulei, cel asiatic. Cel din urma nu este foarte consumat in afara Asiei, dar are un gust mai puternic. Inainte de presare, uneori arahidele sunt prajite, motiv pentru care gustul uleiului devine mai intens. De asemenea, prin prajire culoarea uleiului va fi mai inchisa. De obicei acest tip de ulei este mai scump si se foloseste mai mult ca esenta decat ca ulei.

Contraindicatii: In cazul in care sunteti alergici la nuci sau alune este recomandat sa evitati consumul de ulei de arahide. Totusi, unii specialisti spun ca uleiul de arahide rafinat nu provoaca reactii alergice, insa, cum parerile sunt impartite, cel mai bine este sa evitati consumul acestui ulei.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Uleiul de arahide, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Pagini similare