Uleiul de palmier este cunoscut si utilizat de peste 5000 de ani motiv pentru care, in zilele noastre ocupa locul trei in alimentatie, dupa grasimile animale si uleiul de soia. Acest ulei se obtine din partea carnoasa a samburelui de palmier, prin procesul de presare sau zdrobire. Uleiul de palmier este o sursa foarte bogata de vitamina E si vitamina A care il fac un foarte bun aliat impotriva radicalilor liberi. Pe langa faptul ca este usor digerabil, comparativ cu uleiul de floarea-soarelui care poate rezista la o temperatura de pana la 160 grade Celsius, acesta rezista la temperaturi de pana la 230 de grade Celsius. De retinut faptul ca aceasta idee trebuie luata in considerare deoarece specialistii spun ca fiind rezistent la temperaturi mari nu exista riscul aparitiei dezvoltarii substantelor toxice sau cancerigene. De asemenea, trebuie sa retinem ca acest ulei trebuie folosit la prajit o singura data. Folosit de mai multe ori va aduce efecte negative asupra organismului. O alta calitate a acestui ulei este ca nu patrunde in alimente, nu are gust pregnant si este inodor.

In urma studiilor s-a descoperit ca uleiul de palmier este deosebit de bogat in betacaroten, o substanta care imbunatateste vederea nocturna, contribuie la sanatatea mucoaselor si ajuta la cresterea oaselor. Mai mult, acest ulei este bogat si in acid oleic (44%) – substanta cu puternice proprietati antiinflamatorii, acid linoleic (10%) – substanta cu proprietati anticancerigene, acid palmitic (40%) si acid stearic (5%). Specialistii au demonstrat ca in ciuda continutului de grasimi, uleiul de palmier poate preveni bolile de inima. Cum este posibil? Ei bine, uleiul de palmier nu contine colesterol si actioneaza benefic impotriva acumularii placilor ateromatoase din artere. In acest caz se recomanda sfatul unui medic specialist. Mai mult, un alt beneficiu pe care il are asupra inimii este ca are capacitatea de a stabiliza tensiunea arteriala. Alte studii au demonstrat ca uleiul de palmier este eficient si impotriva cancerului si a bolilor creierului, precum Parkinson si Alzheimer. In ceea ce priveste boala canceroasa, s-a aratat ca uleiul de palmier contine tocotrienoli. Acestia actioneaza benefic asupra organismului scazand riscul aparitiei cancerului de piele, de pancreas, ficat, colon si stomac. Impotriva bolilor creierului, uleiul de palmier contine anumiti antioxidanti care nu permit degenerarea tesuturilor de la nivelul creierului.

Beneficiile uleiului de palmier asupra pielii

Specialistii au descoperit ca, datorita continutului de vitamina A si E, uleiul de palmier este foarte bun pentru vindecarea cicatricilor pielii. Mai mult, in cazul in care este nerafinat, efectele benefice sunt mult mai accentuate. Este bine ca inainte de culcare sa aplicati ulei pe fata. In acest fel veti scapa de cosuri si iritatii. De asemenea, acest ulei este foarte eficient si in cazuri precum eczeme sau psoriazis.

Beneficiile uleiului de palmier asupra parului

Studiile au demonstrat ca acest ulei este foarte benefic impotriva parului uscat. In acest caz se maseaza parul cu putin ulei de palmier dupa care se lasa o jumatate de ora. Dupa trecerea acestui timp se vor face spalaturi obisnuite cu sampon. Mai mult, fiind bogat in vitamina E, acest ulei este foarte benefic impotriva caderii parului.

De retinut

Uleiul de palmier se consuma in cantitati mici.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.5/5 (4 votes cast)

Uleiul de palmier, 4.5 out of 5 based on 4 ratings

Pagini similare