Urzica este cunoscuta din punct de vedere stiintific sub numele de “Urtica dioica“, este o planta erbacee si face parte din familia Urticaceae. Aceasta planta creste pe locuri necultivate, de deal, munte sau campie, atat in Europa cat si in Asia, Nordul Africii si America de Nord. Urzica este bogata in vitamine ( provitamina A, vitamina C, K si comblexul de vitamine B ), dar si substante minerale precum calciu, potasiu si fier. De asemenea, aceasta planta contine si anumite substante de natura glucidica precum steroli, ulei volatil, amine si acid folic. Urzica are capacitatea de a curata sangele, ajuta la eliminarea metalelor grele din organism, usureaza respiratia, reduce mancarimile si lupta impotriva inflamarii mucoaselor.

Sucul de urzica

Acesta se prepara in felul urmator: se adauga in jur de 200 ml de apa peste doua maini de urzica ( taiate fin ). Se piseaza bine cu o lingura de lemn, astfel incat urzicile sa fie stoarse de suc. Dupa ce ati pisat bine urzicile, lasati tot amestecul sa macereze aproximativ sase ore, dupa care il veti filtra. Concentratul obtinut se va consuma inainte cu un sfert de ora de mesele principale, pe stomacul gol. Totodata, pe perioada consumului acestui concentrat este recomandat sa va abtineti de la consumul de carne, prajeli sau alte alimente grele.

Urzica, un tratament pentru o gama larga de afectiuni

Anemie – Pentru a combate acest tip de afectiune, specialistii recomanda consumul a 200 ml de suc proaspat de urzica, inainte de mesele principale ale zilei.

Diabet zaharat – In acest caz se consuma suc de urzica, cate 500 ml pe zi, sub forma de cura.

Hemoragii – Pentru a reduce hemoragiile, specialistii recomanda consumul zilnic, in fiecare dimineata a cel putin 200 ml de suc de urzica.

Cancer profilactic – In acest caz, se administreaza zilnic o jumatate de litru de suc de urzica, sub forma de cura, pe o perioada de trei saptamani. Datorita proprietatilor sale, sucul de urzica are capacitatea de a preveni tumorile maligne. De asemenea, sucul de urzica este foarte benefic si impotriva cancerului gastric.

Boli de rinichi si vezica – Zilnic, pe stomacul gol, se consuma intre 500-1000 ml de suc de urzica. Sucul de urzica stimuleaza functia renala si are un puternic efect diuretic.

Hiperuricemie ( uree crescuta in sange ) – Extractele de urzica stimuleaza acidul uric din tesuturi provocand astfel o eliminare renala abundenta a acestuia. Impotriva hiperuricemiei se consuma un litru de suc de urzica pe zi, sub forma de cura, pe o perioada de trei saptamani. Specialistii spun ca pe perioada acestor trei saptamani este bine sa inlocuiti carnea, prajeala si ouale cu foarte multe legume.

Amigdalite, gingivite – In cazul acestor afectiuni se va face gargara cu suc de urzica.

Hipertensiune arteriala sau alte afectiuni vasculare – In aceste cazuri, se consuma in fiecare dimineata, pe stomacul gol, cate 200 ml de suc de urzica.

Decoctul de urzici

Se culeg aproximativ o jumatate de kilogram de urzici ( tulpini cu frunze cu tot ), se spala sub un jet de apa rece dupa care se pun intr-un litru de apa clocotita si se acopera vasul cu un capac timp de zece minute. Dupa ce decoctul de urzici astfel preparat s-a racit, se scot urzicile cu o lingura de lemn din vas, iar sucul format se pune la rece si se administreaza inainte de masa cu o jumatate de ora, de trei ori pe zi, cate o cescuta. Aceasta cura cu ceai de urzica este recomandata pentru detoxifierea organismului, mineralizarea ( urzica avand un continut ridicat de fier ) si revitaminizarea acestuia, in special in cazul deficitului de calciu si minerale. Mai mult, decoctul de urzici poate fi folosit asemenea unui tratament in cazul gutei, obezitatii, alergiilor, tabagismului, cariilor dentare, afectiunilor hepatice, bolilor cutanate ( acnee, eczeme, dermatoze ) si hipermenoreei.

De retinut

Urzica este una din putinele plante care contin o mare cantitate de fier si magneziu, dar din pacate are o perioada scurta de viata, aceasta planta putandu-se consuma numai in lunile martie si aprilie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Urzica, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Pagini similare