Zmeura

Zmeurele provin dintr-un arbust cu lastari taratori denumit Rubus idaeus, dar in termeni romanesti este numit Zmeur. Este important de stiut ca aceste fructe delicioase, in comparatie cu capsunile, contin de 50 de ori mai multi antioxidanti. Zmeurele sunt foarte sanatoase pentru organism datorita procentajului mare de vitamina C, magneziu, calciu si cupru. O cura cu aceste fructe este mai apreciata decat o multime de medicamente. Aceasta cura ajuta la scaderea colesterolului si previn bolile de inima. Totodata, zmeurele sunt recomandate in cazuri precum tulburarile de tranzit intestinal, diabet, raceala, obezitate, raguseala si afectiuni oculare sau pulmonare.

In alcatuirea zmeurei intra si acidul elagic, antioxidant care neutralizeaza radicalii liberi si previne distrugerea membranei celulare. Este bine de stiut ca zmeura contine o substanta numita oxalat, care ajunsa in corp in cantitati mari va crea probleme de sanatate. Oamenii care sufera de dureri ale rinichilor sau pietre la rinichi le este interzis sa consume zmeura datorita acestei substante.

O sursa buna de vitamine si antioxidanti se gaseste si in frunza de zmeura. Cura cu zmeura este foarte benefica organismului. Se ia aproximativ 300 grame de zmeura in fiecare dimineata, pe stomacul gol, timp de zece zile. Zmeura trebuie sa se ia fara alte adaosuri, mai ales zahar, deoarece, in acest fel, va anula efectele pozitive in cazuri de diabet sau ulcer.

Cu ajutorul acestui fruct se pot face si masti pentru combaterea ridurilor. Modul de preparare a mastii este astfel: 6 linguri de zmeura se amesteca cu 3 linguri de iaurt cu ajutorul unui mixer electric, iar rezultatul se aplica pe fata timp de 15 minute. Dupa acest timp, masca se indeparteaza prin spalare cu ceai de musetel. Acest tratament se repeta odata la trei zile, iar rezultatul va fi o piele fina, stralucitoare si fara riduri. O alta caracteristica importanta care trebuie respectata este ca femeile gravide nu vor putea consuma zmeure, iar cei care sufera de sindromul colonului iritabil vor consuma zmeura in doze foarte mici deoarece, cantitatea mare de oxalati din acest fruct nu va fi agreata de organism si este posibil sa apara probleme.

Fragi

Fragii se gasesc atat la marginea padurilor cat si pe marginea soselelor. In termeni stiintifici, aceste fructe se numesc “Fragaria vesca” si provin din Emisfera nordica. Fragii contin vitamine si minerale foarte benefice organismului uman. Aceste fructe sunt bogate in mucilagii, vitamine ( A, B1, B2, PP, C ), glucide, lipide, taninuri, saruri minerale de potasiu, calciu, magneziu, fier si fosfor. Datorita acestor bogatii naturale, fragii alunga starea de oboseala a organismului, curata sangele si este un bun remediu impotriva anemiilor.

Aceste fructe deosebit de gustoase sunt perfecte pentru cure de slabit. Datorita mineralelor si vitaminelor sale, fragii stopeaza ingrasarea si ard grasimile. Pentru a nu se pierde din vitamine si minerale, aceste fructe trebuiesc mancate in cel mult doua zile. Desi se mai folosesc si in prajituri sau alte deserturi, fragii, in general, se mananca fara alte adaosuri. Este recomandat de nutritionisti ca in cazul in care aveti giardia sa mancati in fiecare dimineata aproximativ o jumatate de kilogram de fragi. De asemenea, ceaiul de frunze de frag sau din radacinile acestuia este foarte benefic pentru organism.

Se recomanda consumul de ceai de frag  impotriva oboselii psihice, hepatitei, celulitei, starii de nervozitate, problemelor renale sau a transpiratiei abundente. Nu in ultimul rand, frunzele de frag ( sub forma de pulbere ) sunt remediul ideal pentru tratarea de boli precum astm, diaree, guta, constipatie sau reumatism.

Multi dintre noi nu stim, dar cu ajutorul fragilor se pot indeparta petele cauzate de soare sau pistruii. Prin zdrobirea fragilor si adaugarea unui albus de ou, se creaza o masca foarte benefica pentru tratarea ridurilor si a cosurilor. De retinut este ca daca doriti sa faceti cure de slabit cu fragi este bine sa incepeti cu doze mici, deoarece fragii au un efect terapeutic puternic ce poate cauza stari alergice.

Mure

Datorita bogatiilor in fibre si vitamina C, murele au capacitatea de a preveni bolile cardiovasculare, ajuta la absorbtia fierului si reduc riscurile anemiei. Murele au in componenta lor tanina care ajuta la regenerarea tesuturilor si calmeaza sangerarile. De asemenea, in componenta murelor se gaseste si acidul folic care este responsabil pentru o buna functionare a sistemului nervos.

Nu toata lumea stie, dar si frunzele de mur sunt foarte sanatoase. Din acestea se pot face ceaiuri pentru tratamente diareice sau obezitate. Nu in ultimul rand, acest fruct este un ingredient de baza in multe deserturi.

De exemplu pentru o turnata cu mure ai nevoie de:

-          6 linguri de faina

-          6 linguri de zahar ( zaharul se pune la fiert cu 3 linguri de apa  pentru a se obtine siropul )

-          6 galbenuse de ou

-          6 albusuri de ou

Separat se bat 6 albusuri spuma la care se adauga un varf de lingurita de sare. Peste spuma se toarna siropul de zahar in fir,  galbenusele ( pe rand ) apoi faina amestecata cu un plic de praf de cop in ploaie. Separat se tavalesc murele prin faina ( in prealabil spalate si zvantate ) dupa care se pun in compozitia de pandispan si se dau la cuptor aproximativ o jumatate de ora. Astfel se obtine o prajitura de sezon foarte reconfortanta.

Un alt desert la fel de gustos si sanatos este spuma de mure obtinuta din zahar, mure si cateva cuburi de zahar care se mixeaza cu blenderul. Spuma astfel obtinuta se toarna in pahare si se serveste rece.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Zmeura, Mure, Fragi – Delicioase si bogate in vitamine, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Pagini similare