Ingrediente
  • Calamari – 4 tuburi de calamari (se gasesc gata eviscerati)
  • Pentru umplutura:
  • Branza feta – 400 grame
  • Ceapa – 1 bucata mare
  • Usturoi – 2-4 catei de usturoi
  • Pesmet
  • Piper negru macinat
  • Pentru sos (optional):
  • Rosii proaspete – 3 bucati
  • Ardei iute
  • Sare si piper
  • Ulei de masline

De fiecare data cand dorim sa ne rasfatam culinar, fructele de mare tind sa para alegerea perfecta. Gustul sublim al acestora ne transpun cu usurinta pe o plaja insorita si ne amintesc, cu nostalgie, de un concediu relaxant. Astazi o sa incerc sa va rasfat papilele gustative gatindu-va calamari umpluti cu branza feta.

Calamarii se gatesc foarte usor si rapid, putand fi gatiti atat intregi cat si rondele, in functie de preferintele fiecaruia. Puteti cumpara tuburi de calamari deoarece acestea sunt deja curatate, in felul acesta reusiti sa va usurati munca si sa scurtati timpul petrecut in bucatarie. Incercati sa cumparati tuburi de aceeasi dimensiune, pentru a se gati la fel si in aceeasi perioada de timp. Nu trebuie sa “indesati” foarte tare calamarii cu umplutura, deoarece riscati ca acestia sa plesneasca  in timpul gatirii.

Mod de preparare:

Pasul 1 – daca ati cumparat calamarii gata eviscerati, atunci trebuie sa treceti peste acest pas. In caz contrar, trebuie sa curatati foarte bine calamarii, cu atentie, fara a le sparge “trunchiul”. Trebuie scoase toate intestinele (va recomand sa trageti cu atentie de capul cu tentacule, tinand cu cealalta mana de corp) si acea “coloana vertebrala” de forma unui cartilagiu. Dupa ce ati reusit sa curatati complet calamarul, spalati-l sub un jet de apa rece.

Pasul 2 – in continuare trebuie sa pregatim umplutura pe care o vom folosi. Sfaramam branza feta, curatam ceapa si o tocam marunt, iar apoi zdrobim usturoiul.

ceapa maruntitafetaceapa calitafeta cu ceapa calita

Intr-o tigaie punem putin ulei de masline, o punem pe foc, iar cand uleiul s-a incins punem ceapa si usturoiul. Le lasam sa se caleasca bine pana cand ceapa devine “crispy” (crocanta), apoi luam tigaia de pe foc si adaugam branza feta sfaramata. Amestecam bine compozitia astfel formata, iar daca consideram ca este prea moale putem sa adaugam putin pesmet (in acest fel apa din branza va fi absorbita).

compozitie

Pasul 3 – folosind compozitia obtinuta umplem cu grija calamarul, folosind o lingura.

Atentie: incercati sa nu umpleti complet calamarul deoarece acesta se va “strange” in momentul in care il vom pune in tigaia incinsa (soc termic), iar compozitia va iesi din interiorul acestuia.

preparare calamari umpluti

Pasul 4 – dupa ce reusiti sa umpleti (circa trei sferturi) toti calamarii, trebuie sa ii “inchideti”. Pentru acest procedeu veti folosi scobitori, cu ajutorul carora veti uni marginile fiecarui tub de calamar. In acest fel, in urma procesului de soc termic compozitia din interiorul calamarilor nu va iesi.

Pasul 5 – intr-o tigaie punem la incins putin ulei, iar cand acesta s-a incalzit suficient adaugam si calamarii. Trebuie sa stiti ca acestia se gatesc foarte repede, in interior vor ramane fragezi iar in exterior vor avea o crusta crocanta.

calamari umpluti la prajitcalamari umpluti la prajit 2



style=”display:inline-block;width:300px;height:250px”
data-ad-client=”ca-pub-6437813426150165″
data-ad-slot=”7158931930″>

Pasul 6 – va recomand ca atunci cand intoarceti calamarii sa ii ungeti cu ulei, doar asa veti obtine acea crusta crocanta.

Pasul 7 – in momentul in care ati obtinut crusta dorita, pe toate partile, puteti lua tigaia de pe foc si puteti scoate calamarii.

Va recomand sa faceti si un sos pentru acest tip de preparat culinar, deoarece in acest fel veti obtine un gust de exceptie. Trebuie sa taiati rosiile in forma de cuburi si sa tocati marunt ardeiul, apoi sa puneti intr-o tigaie putin ulei de masline la incins. Cand acesta s-a incins adaugati ardeiul iute, apoi adaugati rosiile si sotati-le impreuna, iar la final condimentati folosind (dupa gust) sare si piper.

calamari umpluti cu feta

Calamarii, chiar si cei umpluti cu branza feta, trebuie serviti alaturi de lamaie!

Pofta buna!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (3 votes cast)

Calamari umpluti cu branza feta, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Pagini similare