Ingrediente
  • Vongole – 600 g
  • Spaghetti – 500 g in crud (fierte vor fi 300 g)
  • Vin – 200 ml
  • Patrunjel – 2 leg
  • Ceapa – 2 buc
  • Usturoi – 4 catei
  • Sare
  • Piper

In timp ce imi faceam cumparaturile, la raionul dedicat produselor si preparatelor din peste si fructe de mare, am descoperit o punga de vongole, acele scoici care au cochilia rotunda si striata. Deoarece sunt extrem de gustoase si delicioase, acest tip de scoici a ajuns in topul preferintelor mele, acesta fiind si motivul pentru care am optat astazi sa prepar aceasta reteta, Spaghetti alle vongole.

In comparatie cu scoicile din Marea Neagra, scoici cunoscute sub numele de cozze, vongolele sunt mult mai carnoase, insa se deschid mai greu, acesta fiind si motivul pentru care ele trebuie gatite mai mult timp cu capac (pentru a se putea deschide).

Atat pentru acest preparat culinar, cat si pentru alte preparate care au in compozitie vongolele, elementul de baza este vinul. Aburul pe care vinul il face atunci cand fierbe este mai gros, in acest fel aceste scoici sunt obligate sa se deschida mai repede.

Mod de preparare:

Pasul 1 – la inceput punem spaghetele la fiert intr-o cratita cu apa clocotita.

Trebuie retinut ca: pastele se fierb cel mai bine in apa clocotita cu sare, iar timpul de fierbere este cel indicat pe ambalaj. Ar fi recomandat sa folositi paste de cea mai buna calitate, deoarece acestea indiferent de modul de fierbere, nu se vor prinde si nici nu se vor sfarama.

Pasul 2 – in timpul in care pastele fierb, noi vom pregati sosul si bineinteles vongolele.

Pasul 3 – incepem prin a toca marunt ceapa si a sparge usturoiul.

Pasul 4 – luam o tigaie destul de mare, cu forma adanca, pe care o punem pe foc.

Pasul 5 – turnam ulei de masline si il lasam sa se incalzeasca bine, dupa care adaugam ceapa tocata si usturoiul.

ceapa calita

Pasul 6 – cand s-a calit foarte bine ceapa, adaugam vongolele si le sotam bine, dupa care adaugam vinul.

vongole sotate

vongole sotate + vin

Pasul 7 – punem un capac peste tigaie si lasam aproximativ 5-6 minute la foc mare, pentru ca aburul vinului sa deschida vongolele.

Pasul 8 – dupa ce ne asiguram ca vongolele sunt deschise complet, verificam si pastele daca s-au fiert.

vongole fierte si calite

Pasul 9 – adaugam spaghetele peste sosul format din vin si vongole, urmand ca apoi sa incorporam compozitia.

Pasul 10 – sotam impreuna amestecul, dupa care adaugam patrunjelul tocat fin, pentru a da un plus de savoare, iar apoi sarea si piperul (dupa gust).

se adauga spaghetele

Se servesc calde, alaturi de un pahar de vin!

Spaghetti alle vongole

Pofta buna!



style=”display:inline-block;width:300px;height:250px”
data-ad-client=”ca-pub-6437813426150165″
data-ad-slot=”7158931930″>

In general vongolele trebuie cumparate atunci cand sunt proaspete sau vii, deoarece sunt mult mai gustoase. In comparatie cu scoicile negre acestea nu trebuie curatate, ci doar spalate.

Ele se pot pastra maxim 48 de ore in frigider, acoperite cu un prosop umed. In cazul in care gasim doar vongole congelate, trebuie retinut ca acestea nu pot fi decongelate si dupa aceea congelate la loc, deoarece isi pierd gustul si proprietatile.

Nu trebuie sa uitam ca, cele 3 elemente de baza ale fructelor de mare sunt: ceapa, usturoiul si vinul.

Despre Spaghetti alle vongole

Spaghetele alle vongole sunt delicioase, rafinate si foarte apreciate in intreaga lume, mai ales in tara de origine, Italia. Un avantaj al acestei retete este ca se prepara usor si nu necesita foarte mult timp. Printre ingredientele sale se numara patrunjelul, ceapa si usturoiul. Patrunjelul este unul dintre ingredientele de baza pentru foarte multe preparate deoarece ofera un plus de gust si este foarte sanatos pentru organism. La randul lor, usturoiul si ceapa constituie o adevarata bogatie de vitamine si substante minerale si sunt deosebit de importante in ceea ce priveste gustul preparatului. Infruptati-va dintr-un preparat din bucataria italieneasca si anume spaghete alle vongole chiar la dumneavoastra acasa.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (3 votes cast)

Spaghetti alle vongole, 4.0 out of 5 based on 3 ratings

Pagini similare