Ingrediente
  • Stomac de porc
  • Organe de porc – ficat, rinichi, splina, limba
  • Carne de porc – gusa si picioare
  • Sare
  • Piper mixt
  • Foi de dafin
  • Urechi de porc – eu am folosit ½ cap de porc (pentru a obtine cat mai multa gelatina)
  • In cazul in care nu aveti cap si picioare de porc, puteti pune in zeama in care s-a fiert gusa si limba 2 sau 3 plicuri de gelatina sub forma de granule.

Daca dorim sa respectam obiceiurile mostenite de la strabuni, atunci toba de porc este preparatul culinar care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Craciun. Inainte de Sarbatoarea Nasterii Domnului, ziua de Ignat este marcata de taierea porcului, motiv pentru care toti cei care au participat la acest eveniment sunt rasplatiti prin “pomana porcului”.

Aceasta masa traditionala va contine si delicioasa toba de porc pe care astazi o sa o gatim impreuna. Daca respectati pasii de mai jos o sa obtineti o toba de porc extrem de gustoasa, o toba traditionala care va va garanta o masa perfecta de sarbatori.

Modul de preparare:

Pasul 1 – la inceput trebuie sa punem toate ingredientele la fiert, in doua cratite diferite. In una din ele punem ficatul, splina si rinichii, iar in cealalta punem limba, gusa, picioarele si jumatatea de cap de porc.

cap de porcpicioare de porcgusa de porcficat splina si rinichi de porc

Pasul 2 – dupa ce au dat in primul clocot inlaturam spuma, schimbam apa si punem din nou la fiert. Apoi adaugam condimentele si lasam sa dea in mai multe clocote, pana cand se reduce zeama.

Pasul 3 – dupa ce s-au fiert toate ingredientele aruncam zeama in care au fiert organele, insa zeama in care au fiert bucatile de porc cu carne o pastram. Pe aceasta din urma o strecuram, apoi adaugam usturoi zdrobit si o punem la fiert (pana cand mai scade putin).

Pasul 4 – tocam toate ingredientele, le punem intr-un castron si apoi le amestecam.

preparare toba de porc 1preparare toba de porcpreparare toba de porc 2preparare toba de porc 3

Pasul 5 – dupa ce am tocat organele si carnea, continuam prin a le introduce in stomacul porcului, chiar prin “gura” acestuia. Stomacul trebuie sa fie foarte bine spalat. Pentru a fi siguri ca acesta este curat il putem pune in apa rece cu sare si cu putin otet (pentru a scoate mirosul). Se spala pe ambele parti. Apoi trebuie sa umplem stomacul de porc cu apa pentru a observa daca este spart, iar daca este ciupit sau daca are vreo gaura trebuie sa il legam cu sfoara alimentara. Trebuie sa fim atenti si sa le aranjam astfel incat sa incapa toata compozitia. Dupa ce am umplut stomacul, cu ajutorul unui polonic turnam in stomac peste compozitia deja introdusa zeama obtinuta.

burta de porcpreparare toba

Atentie: daca vi se pare ca zeama nu este destul de groasa sau ca nu are suficienta gelatina, puteti sa luati 2 sau 3 plicuri de gelatina si sa le adaugati in aceasta zeama.



style=”display:inline-block;width:300px;height:250px”
data-ad-client=”ca-pub-6437813426150165″
data-ad-slot=”7158931930″>

Pasul 6 – dupa ce am umplut stomacul cu zeama il legam la gura folosind sfoara alimentara, aceasta sfoara o infasuram intr-un tifon sau intr-o carpa. Punem o oala cu apa la fiert, iar dupa ce apa clocoteste adaugam toba si o lasam sa fiarba timp de aproximativ 20 de minute. Toba de porc trebuie fiarta pentru a se gati si stomacul, facem acest lucru din cauza ca nu avem afumatoare. Toba de porc trebuie sa fie complet acoperita de apa atunci cand fierbe, din acest motiv este indicat sa puneti ceva greu deasupra ei (pentru a se afunda in apa).

Pasul 7 – dupa ce toba de porc a fiert o punem intr-o tava, peste aceasta punem o alta tava peste care trebuie sa punem o greutate. In acest fel toba va primi o forma frumoasa.

Inainte de a fi servita, toba de porc trebuie lasata sa se “odihneasca” o noapte.

toba de porc

Pofta buna!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (6 votes cast)

Toba de porc, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Pagini similare