Ingrediente
  • Pentru blat:
  • Oua – 5 bucati,
  • Faina – 5 linguri
  • Zahar – 5 linguri,
  • Cacao – 2 linguri
  • Praf de copt – 2 plicuri
  • Pentru crema:
  • Zahar – 5 linguri
  • Cacao – 3 linguri
  • Unt – 1 pachet – 200 grame
  • Galbenus de ou – 4 galbenusuri de ou
  • Esenta de rom – 1 sticluta – sau 2 fiole
  • Pentru glazura:
  • Ciocolata 85% – 2 bucati – 160 de grame
  • Frisca lichida – 300 ml
  • Unt – 50 grame (¼ pachet de unt)

Astazi vom gati impreuna un tort extrem de gustos care cu siguranta va impresiona atat membrii familiei, cat si invitatii pe care o sa ii avem de sarbatori. Tortul amandina se prepara usor, asadar nu trebuie sa fiti un maestru cofetar pentru a reusi sa preparati un desert ideal pentru cei dragi.

Mod de preparare:

Pasul 1 – incepem prin a face blatul, iar primul pas este sa separam galbenusurile de albusuri. Galbenusurile le batem alaturi de zahar pana cand se albesc, apoi batem si albusurile pana cand se intaresc. In continuare incorporam albusurile cu galbenusurile si apoi adaugam faina amestecata in prealabil cu cacao si cu praful de copt.  Continuam sa amestecam pana cand obtinem o compozitie omogena.

galbenusuri cu zahargalbenusuri batute cu zaharalbusuri batutealbusuri spumapreparare blat tort amandinapreparare blat tort amandina 2preparare blat tort amandina 3

Luam o tava pe care o ungem cu unt, dupa care in aceasta turnam compozitia blatului si o bagam in cuptorul preincalzit la 180 de grade, timp de 30 de minute.

preparare blat tort amandina 4

Atentie: este bine sa verificam dupa 20 de minute blatul tortului cu ajutorul unei scobitori, deoarece (in functie de tipul cuptorului) acesta poate sa fie facut. Daca consideram ca blatul nu este facut, atunci trebuie sa il mai lasam timp de aproximativ 10 minute in cuptor.

Pasul 2 – in timpul in care blatul sta in cuptor putem sa facem crema de ciocolata. Separam galbenusurile de albusuri, adaugam zaharul, in continuare le mixam pana cand acestea se albesc si apoi adaugam untul. Cu ajutorul unei spatule alifiem untul si il incorporam cu galbenusurile, iar la sfarsit adaugam si cacao.

galbenusuri pentru cremagalbenusuri cu zahar mixatepreparare cremapreparare crema 2preparare crema 3preparare crema 4

De retinut ca: nu este indicat sa batem ouale cu untul, deoarece din cauza vitezei mixerului compozitia se poate taia si poate iesi apa din unt.

Dupa ce am adaugat si cacao continuam sa amestecam incet si cu rabdare, pana cand obtinem o crema omogena.

Atentie! Nu bagati crema astfel obtinuta in frigider deoarece aceasta se va intari din cauza untului si nu o vom mai putea intinde cum trebuie.

Dupa ce scoatem blatul din cuptor trebuie sa il scoatem si din forma in care acesta a fost pus, atunci cand este inca destul de cald. Dupa ce l-am scos trebuie sa il lasam sa se raceasca.

Dupa ce blatul s-a racit il taiem in 2 parti egale, dupa care adaugam crema de ciocolata.

blat stratul 1crema de ciocolatacrema pe blatcrema pe blat 2

preparare tort amandina

Pasul 3 – in continuare facem si glazura de ciocolata. Luam o cratita (sau un ibric), o punem pe foc si adaugam in ea frisca lichida, ciocolata si untul, dupa care amestecam pana cand ciocolata se topeste. Trebuie sa fim atenti ca frisca sa nu dea in foc (in clocot). Glazura va iesi destul de groasa si se va raci foarte repede, motiv pentru care trebuie sa fim foarte rapizi atunci cand o vom folosi.

preparare glazura de ciocolatapreparare glazura de ciocolata 2preparare glazura de ciocolata 3preparare glazura de ciocolata 4

O turnam peste tort si o uniformizam, dupa care putem sa bagam tortul in frigider. Dupa ce a stat timp de o ora in frigider, putem sa il servim.

glazura se toarna pe blatul de tort

Daca respectam cantitatile de mai sus, din acest tort putem obtine aproximativ 12 portii!

tort amandina finaltort amandina

Pofta buna!



style=”display:inline-block;width:300px;height:250px”
data-ad-client=”ca-pub-6437813426150165″
data-ad-slot=”7158931930″>

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/5 (4 votes cast)

Tort Amandina, 3.8 out of 5 based on 4 ratings

Pagini similare